Avilai Szent Teréz Templom

Avilai Szent Teréz Templom
Avilai Szent Teréz Templom
Ennek a felületnek felelős kezelője Varga Péterné/ Pável Márta katolikus hittanár. Célunk őskeresztény módon élni és az evangéliumot, a Bibliát, Isten szavát nem elferdítve, hanem Jézus Krisztus tetszésének megfelelően tovább adni. A Biblia örökéletű, szavaihoz tolmácsolni fogjuk a mélyebb megértést is. A legfrissebb írások alább érhetőek el.

2022. január 8., szombat

Pável Márta A VILÁG VILÁGOSSÁGA

 

A VILÁG VILÁGOSSÁGA

’Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt…’

Általában úgy is foghatták föl, hogy János evangélista duális: fény és sötét stb.  Itt arról van szó, hogy a megjelent Isten volt köztünk az emberek világossága, s nem azt jelenti, hogy a fénye. A világosság az, hogy valami megvilágosodik benned. Megértettem valami fontosat, hogy Krisztus világít rá az igazságra vagy világosít föl az igazságról. Buddha amint megvilágosodott, a földi, anyagi sötétségből benne egy végtelen felé irányuló felismerés világossága lett. A világra, a többi emberre nézett, s Buddha már más megvilágításban látta az életet. Jézus itt erről beszél.

’Volt egy ember, akit Isten küldött, János volt a neve…’

A világosságot mondja, nem a fényt, hanem az agyunkban világosságot gyújt, hogy felismerjük, hogy ki Jézus.   János sem volt a világosság, neki csak tanúságot kellett tennie a világosságról. Az igazi világosságról, aki minden embert megvilágosít, aki végtelen szeretetében a világba jött.

Sok tanulás burkolja a transzcendencia felé az emberek agyát. Ma mindenféle new age-es, pszichológiával kevert saját vallási zagyvalékok vannak a Földön. Nagyon nehéz - külső szemlélőnek - különbséget tenni aközött, hogy mi  manipuláció, pszichózis, hipnózis, és mi egy Isten vezette elmélkedés. Akivel nincs az Isten világossága, megvilágosító kegyelme, akinek a lelke nem remeg Istenért, aki nem érzi azt, hogy Isten iránt dübörög a szeretet benne, az mindennel megpróbálja kimagyarázni az Istent, hogy nehogy teljes legyen,  megvalósulhasson benne Isten megvilágosító kegyelme. Sok irodalom van, ami annulálja az elmélkedést, hogy az nem igaz, képzelgés, bármit bemesélhet neked, de legalább annyi el is ismeri, és ösztönöz rá. 

Isten megvilágosító kegyelmével közénk jött, s az emberi határokat feszegeti. De a többség erre nem ad lehetőséget, mert az emberek nem hiszik el, hogy lehet Istennel beszélni, nem hiszik el azt sem, hogy nekünk ilyen kapcsolati rendszerünk lehet. A módszerek között lehet, hogy egy darabig - lecsendesítési módszerek stb. - van hasonlóság, míg elmélkedésben a magunk teljes feladásáig eljutunk, viszont utána nem hasonlít semmilyen módszerhez sem. Mindenki gondoljon arra, mikor Isten beszél a lelkével, és olyanokat mond, amiket mi - sem tudat alatt, sem tudatosan nem is tudunk, és - nem mondanánk. Sőt, ilyenkor Isten szembesít magunkkal, tetteinkkel, nem ritkán leszúr, a dolgokat más megvilágításba helyezi. Olyan felismeréseket ad, amiket sehol sem olvashattunk, nem is gondolhattunk volna, hogy a világot így is össze lehet rakni. Ezt az Isten teszi velünk, ez nem manipuláció. Ismétlem: Egy darabig mehetünk egy olyan úton, amit a pszichológia, ezotéria felhasznált, ez arra jó, hogy ellazítson, de onnantól Isten átveszi a hatalmat, és olyan dolgokat közöl veled, megvilágosítja a tudatodat, olyan felismeréseid lesznek, amilyenek soha az életben nem lennének. Mi minden vasárnap megéljük ezeket a felismeréseket.

Mindenkinek minden nap meg kell küzdenie a hitéért, Istent szeretni nagyon nehéz lesz annak, akinek nem dobog a szíve Istenért. Isten szeretetében benne van, hogy kéri, és ha önként adjuk el is veszi azt, ami az övé. Az Istené a lelked, az Istennek kellesz, mert Tőle jöttél el, Ő vissza akar vinni mindenkit magához. Lehet, hogy ezek az ellenállások azért vannak, mert tudat alatt az ember tudja, hogy nem csak azt kéri tőle az Isten, hogy elmélkedj, legyél jó gyerek. Hanem hogy legyél teljesen az enyém, gyere vissza hozzám mindenestől, add át a szabad akaratodat, kövess engem, ne menj más útra. Úgy jöttél a Földre, hogy javítasz magadon,  ha  megígérted nekem (mondja az Úr), hogy a dolgozóm, a munkásom leszel, mint a gyerek az apjának segít az apja dolgaiban. Megígérted, de nem teszed meg, akkor engem nem érdekel, hogy te feledékeny vagy (a földi világ behomályosította a látásodat…) emlékeztetlek rá, és behajtom rajtad, mert te megígérted. Jézus azért jött, hogy megvilágosítsa az agyatokat, kik vagytok és milyen céllal. János evangéliuma, ha valóban megértjük, bennünk kelt felismerést, megvilágosodást arra, hogy mi az igazság, és hogyan kell ÉLNI.

Isten nélkül lenni kidobott idő, élet szó nem is illik rá.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

EGY MISZTIKUS CSOPORTBÓL KIKERÜLŐ ÁRULÓK TETTEI

   Ez a csoport, amit sasnak=Aquilának hívnak, kb. 40 éve működik. Amikor a teológiára jártam, akkor a professzor mondta, ez a csoport rövid...