Avilai Szent Teréz Templom

Avilai Szent Teréz Templom
Avilai Szent Teréz Templom
Ennek a felületnek felelős kezelője Varga Péterné/ Pável Márta katolikus hittanár. Célunk őskeresztény módon élni és az evangéliumot, a Bibliát, Isten szavát nem elferdítve, hanem Jézus Krisztus tetszésének megfelelően tovább adni. A Biblia örökéletű, szavaihoz tolmácsolni fogjuk a mélyebb megértést is. A legfrissebb írások alább érhetőek el.

2024. február 21., szerda

 

A FÁJDALOM

 (Pável Márta)

A fájdalom hasznáról beszélhetünk, s mint jó katolikus elmondhatjuk, hogy szükséges a fájdalom. (Nem szívesen értek ezzel egyet, nem szeretek szenvedni, de lássuk alább.)

Mt 9, 14Odamentek hozzá János tanítványai és megkérdezték: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok sokat böjtölünk, a te tanítványaid ellenben nem böjtölnek?” 15Jézus így felelt: „Hát búsulhat a násznép, míg vele a vőlegény? Eljön a nap, amikor elviszik a vőlegényt, akkor majd böjtölnek.

Jézus azt mondja, hogy a násznéppel van Ő. Ha kicsit átfordítjuk a mai korunkra, az átlag kereszténynek, vagy a nem elég mélyre jutott szentnek, ha nem szenved eléggé, akkor a mai katolikus felfogás szerint nem eléggé jó... A böjtölést, ami a szenvedéssel is felért, azt természetesnek vették.

A mi AQUILA csoportunk nem böjtöl, nem vesszőzi magát, nem kel fel hajnalban rorátéra, semmilyen önkínzó módszert nem vezettünk be. Nem hordunk szúrós ruhákat, és nem alszunk fahasábon. Az összes kínzó eszköz ki lett iktatva. Miért? Mert azt gondoltam, hogy ha velem van a Vőlegény, akkor örülnöm kell. Akkor nem kell kínozni magam, akkor nem érhet fájdalom. Ha velem, bennem van Krisztus, akkor nem kell félnem, hogy elveszítem útközben. Akkor nem kell ütögetni magam, hogy a világ ellen, Krisztusra fordítsam a szemem, mert velem van, bennem lakik. Miért kéne nekem éheztetni a Vőlegényt. Míg bennem van az Úr örvendeznem kéne és közben szenvedjek? Nem szenvedek, hanem örülök.

Mégis földi éltünk nincs szenvedés nélkül, és mi is szenvedünk, miért? Nem magunk miatt szenvedünk, hanem mert szeretünk, ragaszkodunk egymáshoz, fáj látni az emberek fájdalmát, önkínzását, s ebben is isteni szenvedésben részesülünk, amit Ő is érez miattunk.   Buddha  kb. így mondta, hogy ne ragaszkodj semmihez, ne kösd le magadat a földi dolgokkal, ne akarj senkihez sem tartozni, ne szeress úgy, hogy szenvedj az elvesztésétől. Ez nekünk nem teljesen járható út. Hiába van bennünk a krisztusi öröm, hogy bennünk él, attól még szeretünk, elveszítjük a szeretett embert, az kegyetlenül fáj.   Úgy fáj, mint ahogyan Krisztusnak fáj minden elveszett lélek, akit nem tud visszakapni, aki nem fogad szót neki, aki nem hallgat a szavára, aki mindent megcsinál ellene, az Krisztusnak is fáj, Ő is szenved, akkor is ha Ő a végtelen boldogság. Ő nem maga miatt szenved, hanem miattunk, és ha bennünk él Krisztus, mi sem magunk miatt szenvedünk, mert Krisztussal boldogok vagyunk, hanem azok miatt szenvedünk, akiket elvesztünk, szenvednek, mert nagy a szeretetünk. Mi nem vagyunk szívtelenek, nem vagyunk külön állóak, testvérei vagyunk egymásnak, mi egymást szeretjük, valóban testvérek vagyunk,  megérinthet minket a többiek szenvedése, abban az állapotban is, hogy Krisztus velünk van, mert a szeretetünk nagy. A szeretet szenvedésében osztozunk Krisztus fájdalmában.

Isten nem azt akarja, hogy valaki mazochista legyen, ez az Istennek nem tetszik, mert az gyengeség. Nekem nem az lényeg, hogy nem eszek meg egy kenyeret, vagy egy csokit, hanem ránézek az Úrra és szeretem, és úgy ropogtatom a csokit, hogy a szívem közben majd kipusztul annyira szeretem. Isten erre vár. Nem arra vár, hogy milyen böjtös, rorátés ember legyen és közben rohad belülről a lelke, de látszat tevékenysége megnyugtatja. Az érdekli, hogy tiszta szívből szeressen, és el fog múlni belőled az a kényszer, hogy nekem nem szabad nevetnem stb., ez hazugság, álnokság. 

Nekünk örvendezni kell az Istenben, ránézni csillogó szemekkel, mert a Krisztus boldogság, Ebbe a boldogságba tudjuk Felé felnyújtani a szeretett elhunytunkat is.

Tudjuk, bárki jön az utunkba, ha hallgat ránk, Krisztus nekünk adott erejével, ránk bízott feladatával  elvezetjük Hozzá.  Krisztus nem könyörög nekünk, senkit sem erőszakol meg magával, ha nem akarják meghallgatni, elhallgat…! Krisztust követni kell, itt az idő míg élünk megfordulhatnak,  menjenek  Krisztus után. De azt is látjuk, aki süket erre, aki nem akarja,  mi meghagyjuk a szabadságot, ahogyan Krisztus is meghagyta nekünk, szabadon befogadtuk, szabadon bennünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Katalin szültetésnapjára 53 évet éltél, Isten haza hívott. Ma lennél 54 éves drága gyermekem. Kérem, Isten soha ne engedjen el. MARY ELIZAB...