Avilai Szent Teréz Templom

Avilai Szent Teréz Templom
Avilai Szent Teréz Templom
Ennek a felületnek felelős kezelője Varga Péterné/ Pável Márta katolikus hittanár. Célunk őskeresztény módon élni és az evangéliumot, a Bibliát, Isten szavát nem elferdítve, hanem Jézus Krisztus tetszésének megfelelően tovább adni. A Biblia örökéletű, szavaihoz tolmácsolni fogjuk a mélyebb megértést is. A legfrissebb írások alább érhetőek el.

2020. február 29., szombat

LEGELTESSÉTEK A NYÁJAMAT

 


Vasárnapi gondolat: LEGELTESSÉTEK A NYÁJAMAT


Ez a rész 2020.02.23. vasárnap hangzott el (Most nem az a evangéliumot elemzem) .  [1][1] ÉS a  [2][2]

Alábbi lábjegyzet szerinti Bibliai részt ajánlanám mindenki figyelmébe.


Az ószövetségben többször is előfordul a nyáj és a pásztor hasonlat/kép, sőt a prófétákkal üzeni az Úr, s ők közvetítik a szemrehányást, hogy az általa kiválasztott emberek (a lelki vezetők stb.) elhagyták a nyájat. Az Úr igen komolyan gondolja azt, hogy ha valakit megbíz azzal, hogy az ő által megmentett emberek vezetője, pásztora legyen, akkor azt teljes szívvel, erővel tegye meg! 1. uo. „ne kényszerűségből, hanem szabad akaratból Isten szerint; ne rút nyerészkedésből, hanem buzgóságból”. Ne a magukat hasznát nézzék. Az Úr visszatérő szemrehányása, panasza az ember ellen, hogy elhagytátok a nyájamat stb.

Ugye ismert az a kép, hogy a jó pásztor nem a juhok után megy és nem üldözi őket a kutyával, hanem elöl megy, nem nézeget vissza, mert tudja, hogy a juhok követik Őt. Isten nem politikai és egyéb haszonszerzésre hívta meg a pásztorokat, hanem népe felé az üdvözülést elősegítő szolgálatra.

A II. Vatikáni Zsinat határozata megfordította a pásztort, háttal áll – a mise közben – /szerintem/ a célnak, aki Isten, meg a tabernákulumnak és szembefordul a néppel, szinte jelezvén, hogy nem hiszek ám bennetek, hogy ti követni fogtok engem. Tán tudta, hogy a mai pásztorok egy része nem úgy viselkedik, nem teszi oda magát, nincsen példamutató hite, stb. hogy követhető legyen. Mint egy allegorikus jelzés ez, a mai elrontott viselkedésre alakított liturgikus tett. Visszájára fordítom, háttal az isteni célnak, de nézlek benneteket, ti jöttök-e, mert ebben nem vagyok biztos. Sajnos, erre oka is van. 

Jézus Krisztus ezt nem hagyja annyiban. Neki az életébe került a mi megváltásunk, s így, mint már többször, új, jobb, hűséges pásztorokat keres és ad a népének, akik valóban nem magukat, hanem az embertársakat szolgálják. Az Úr tetteit senki sem tudja betiltani, nem is kéne próbálkozni… mert erősen mások az erőviszonyok.

 A János evangélium is 10.1. erről szól. Mostanában mi sajnos többször is tapasztalhattuk – mert a viselkedésük is elárulja – milyenek a pásztorok/papok. Ha vélhetőleg valamit tudni akarnak pl.  nem jellegzetesen véletlenül, időlegesen felbukkanó emberekkel,     nem levelezgetőket kellene információt szerezni.  Tán a nyitott ajtón át, szemtől szembe megkérdezni a dolgokat. Kapnának választ, nagyon is őszintét. De nem, nem így mennek a dolgok.  Uo. „Bizony, bizony, mondom nektek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló;  Azt mondja az Úr tolvaj és rabló…”

A rendes pásztor…, az Úr mindannyiunkat a nevünkön szólít, mindenkit ismer és szeret. [3]A keresztény ember mára nincs jól tanítva, nem ismeri fel a logikátlan, hamis hangokat. Ezért tud elmenni szektába, ezért hallgatja meg a  lényegtelen dolgokat prédikáló papokat (pl. aki csak hitével küszködik s ezért csak nyelvi elemzéseket végez…), mert már – pont úgy, mint a török időkben – azt sem tudja a hívő, mi az eredet, mi az igazság, hogy becsapták-e vagy nem, meg van-e tévesztve.  A mai pásztorok közül  nagyon sokat nem neveznék annak, hanem papnak. Ő nem a juhok előtt jár, és nem a juhok barátja, és nem a juhok hazavezetője, hanem egy része megtévesztő, zagyva érdekeket szolgál, az Úr igaz szava helyett. Aki meg igazi – ilyen is sok pap van – Ők meg nem mernek szólni, valahol periférián vannak, ugyanis az egyház nem demokratikus.

Uo. „ 9  Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, az megtartatik, bejár és kijár, és legelőre talál…” Ez annyira egyértelmű. „Én vagyok az ajtó” ez számomra mindig mélyen megható. Jézus Krisztus szinte harsogva üzeni: Emberek, Ti vagytok a juhok, Én meg az ajtó, gyertek utánam, kinyitom az ajtót és ti bejöhettek. Micsoda csodás világ ez, ahol Isten eddig, hozzánkig hajol és ajtót nyit magából. De mára az emberek süketek és vakok lettek az isteni szóra, tettre, a papok pedig nem feszegetik le a rájuk ült ködöt.

Másik nagy baj a mai egyházi pásztorkodással, hogy nem lelki igények szerint, hanem életkor szerint szelektálnak, ha …válogatnának. De vannak olyan  juhok is, amelyek Isten hathatós segítségével lelkileg, spirituálisan jobban fejlettek, igényesek és és racionálisan ők nem fogadnak el mindenféle papot, mert nem előre viszi őket, hanem csak a maga szintjére akarja leépíteni, majd uralni. De akiket megérintett az isteni szabadság, azok nem fognak ebbe belemenni. Nem a XXI. századi kornak és igényeknek megfelelően működnek.

 Látom, sokan várnának magas szellemű, mély lelkiségű, misztikus beállítottságú pásztorokra. Ja, várnának, ha lennének… alig-alig fordulnak elő, őket viszont előbb-utóbb szentté avatják, ami jó, de sokkal több kellene, akit követni lehetne. Jézus Krisztus tudja, kik azok, akik elértek addig, hogy magasabb szintű pásztorra várnak, s mivel nincs, de Isten a szeretet, így Ő maga vezeti, az Isten után kiáltozókat egyre mélyebben magához.

         Az Úristen is azt mondja, hogy új pásztort fog helyettük adni, hogy ha nem teszik meg a dolgukat. Pontosan ezért senki ne gondolja, hogy be van betonozva a pásztorságába, még ha ők ezt is gondolják magukról.  Istent nem érdekeli, ki minek véli magát, csak az érdekli, világít-e, teszi-e a dolgát, vezeti-e haza a juhokat Hozzá. Ha nem ezt teszik, minek vannak? Ezt Isten nem akceptálja, nem a pásztor földi rangja, elképzelése magáról a lényeg, hanem hogy mit cselekszik az Istenért, teszi-e a juhok/az emberek hazaterelését. Segítik-e, hogy mindenki az Isten elé állhasson és győztesen térhessen haza. Teszik-e Úr megmentő tevékenységét, amiért a földre született, hogy üdvözülhessünk? 

Aki béres, az nem pásztor, ő a bajban elfut, és nem védi a juhokat.  Ma nekem így viselkedik a Ferenc pápa. Nem tudok másra gondolni, mikor a pápa (sok tette közül egy…) felszólította a keresztényeket, hogy a görög szigetekről fogadják be a (a többségükben hithű, mohamedán) migránsokat. Ellenséget a hátunkba? Nekem Ő a „farkas”, aki szét akarja kergetni a juhokat, aki azt akarja – nem tudom, tudja-e mit tesz…–, hogy az egyházunkba egyre több mohamedán templom (mecset) legyen katolikus helyett, hogy a  hívő nép többfelé szakadjon. Most ez történik! Nagy baj van, fogynak a hívők, kiürülnek a templomok! Nézni és látni kell, nem szabad ájtatosan, süketen szemet forgatni, nem szabad a  fejünket a porba dugni! Ez a kereszténység lassú elpusztítása. Viszont alig hallani a Ferenc pápától, hogy napi szinten meggyilkolt keresztények meggyilkolása ellen erősen kiállna, tenne valamit. Ami ma megy, az keresztényüldözés, gyilkolás és indirekt keresztény pusztítás.  Ez nem tűrhető!

         Nekünk, a csoportunknak Krisztus a feje, Krisztus megy előttünk, és Krisztust követni fogjuk. Jézus Krisztus ezt várja el mindenkitől, hogy kövessék Őt! Mi nem fogunk megalkudni, nem fogunk rablók lenni, nem fogunk olyat tenni, ami az Urat megbántaná! 

Mindannyian próbáljunk meg fényes csillag lenni Isten egén, mert ez rendkívül fontos, hogy megtegyük, mert mi Isten szolgálatára vagyunk.

Isten adta, Pável Márta közvetítette.






[1] [1] 1Pét 5,1-4 A presbitereket, akik köztetek vannak, kérem -- mint elöljárótársuk és Krisztus szenvedésének tanúja és az ő dicsőségének is részese, amely a jövőben ki fog nyilvánulni: -- legeltessétek Isten nyáját, amelyet  rátok bíztak. Viseljétek gondját, ne kényszerűségből, hanem szabad akaratból Isten szerint; ne rút nyerészkedésből, hanem buzgóságból; nem  uralkodva a választottak fölött, hanem szívből, mint a nyájnak   példaképei. S ha majd megjelenik a pásztorok Fejedelme, elnyeritek a  dicsőség hervadhatatlan koronáját.


[2]  [2] Jn 10,1-JÁNOS EVANGÉLIUMA

 1 Bizony, bizony, mondom nektek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló;  2 de aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora. 

3 Neki ajtót nyit az őr, és a juhok hallgatnak a hangjára, a maga juhait pedig nevükön szólítja és kivezeti.  ;  4 Amikor a maga juhait mind kivezeti, előttük jár, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. 5 Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak tőle, mert az idegenek hangját nem ismerik. 6 Ezt a példázatot mondta nekik Jézus, de ők nem értették, mit jelent, amit mondott nekik. 7 Jézus tehát így szólt hozzájuk: Bizony, bizony, mondom nektek: én vagyok a juhok ajtaja. 9  Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, az megtartatik, bejár és kijár, és legelőre talál. * 10 A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. 

11 Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.  12 Aki béres és nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, az látva, hogy jön a farkas, elhagyja a juhokat, és elfut, a farkas pedig elragadja és szétkergeti őket.  13 A béres azért fut el, mert csak béres, és nem törődik a juhokkal. 14 Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, 15 ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát, és én életemet adom a juhokért.


[3] Az AQUILA tagjai Jézus Krisztus akaratából mély lelki kapcsolatban vagyunk az Úrral, s ez egy csodálatos dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Katalin szültetésnapjára 53 évet éltél, Isten haza hívott. Ma lennél 54 éves drága gyermekem. Kérem, Isten soha ne engedjen el. MARY ELIZAB...