Avilai Szent Teréz Templom

Avilai Szent Teréz Templom
Avilai Szent Teréz Templom
Ennek a felületnek felelős kezelője Varga Péterné/ Pável Márta katolikus hittanár. Célunk őskeresztény módon élni és az evangéliumot, a Bibliát, Isten szavát nem elferdítve, hanem Jézus Krisztus tetszésének megfelelően tovább adni. A Biblia örökéletű, szavaihoz tolmácsolni fogjuk a mélyebb megértést is. A legfrissebb írások alább érhetőek el.

2020. március 3., kedd

JÉZUS A PUSZTÁBAN

 Vasárnapi gondolat 

JÉZUS A PUSZTÁBAN

 [1]  Mikor az alábbi bibliai részt elolvastam – s a misén a pap is említette a 40-es számot-, az jutott eszembe, hogy milyen fontos volt ez a zsidó népnek. Azt se felejtsük el (többek közt) az első három király uralkodásánál is a 40 év dominált. Sokat beszéltünk már erről, így most egy kicsit másként közelíteném meg.  (1) „Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. „ Nekem ez elgondolkodtató, mi módon is van ez, hacsak nem úgy, hogy a 40-es szám is belekerüljön. Isten, aki most A FIÚ = Jézus Krisztus, vagy soha nem éhezik meg vagy, akár másnap is megtehette volna, vagy akár két hét múlva, meg 30 nap után stb. Látszik az evangéliumban az Ószövetség nyoma, ami nem baj, csak jelen van. Viszont, ha Isten 40 nap múlva éhezik meg, akkor meg én azt merem mondani, semmikor sem éhezett igazán, csak kellett a kerettörténethez, meg az emberi gondolkodás miatt kellett!

S lehet  nagyobb ok is, mert nagyon is emberi, ahogyan a Sátán próbálkozik Jézus Krisztussal. Látszik, hiába okos, hiába ravasz, de Istent nem ismeri, vagy az is lehet, hogy - ami manapság is van -, megpróbálja alábecsülni, s ezzel magát helyzetbe hozni. Kissé szánalmas. A hármas próbálkozás mind emberi, istentelen hibák: az éhség nagy úr, gondolja, (tán a lelkét is eladja a kenyérért), az Isten kísértése gyakori ravasz hibája az embernek, na és a hatalomvágy igen részegítő tudna lenni - de nem a megtestesült Istennek.

Itt meg is állhatunk, és a nagyböjt kezdetén el is gondolkodhatunk a magunk tettei, szokásai és kitartása felett. Mi mekkora kísértéseknek tudunk ellenállni, s ha belementünk, mennyire megfontoltan tettük? Csak akkor tudunk a sötétségeinktől megszabadulni, ha szembenézünk velük, és nem kendőzzük el. Azt nem hinném, hogy az éhség a legnagyobb bűnre vivő alkalom, de a másik kettő már sokkal jobban veszélyes ránk, emberekre nézve.

  Szeretném azt mondani - a kísértést most nem részletezzük tovább-, hogy az, hogy ki mennyire tud ellenállni a sátán cselvetéseinek, az attól is függ, mennyire uralja az ember lelkét, szívét az Isten. Ha nagyon, akkor csak szánalmasan mosolyog az ilyen kis ócska trükkökön. De ha nem, akkor akár el is hitethetné vele az ördög, hogy ő egy valaki, amit ha egyre jobban elhisz, egyre nagyobb sötétségekbe csúszik bele. Lássuk a mai politikai szereplőket, igen kevés marad tiszta.   

Kérdés: a mai ember meg van-e annyira tanítva, hogy meg tudja különböztetni a hamis hangokat az igazitól? Pl. A hamis istentelen filmeknek bedőlnek-e? Vagy elhisznek olyan szép ragadósan tálalt ideológiákat, amik valójában a pokolra visznek, de itt semmit sem kívánnak, csak pénzt kell adni a megvásárolt lelkiismeretért? Most ezt a nagyböjtöt kezdjük azzal, vizsgáljuk meg magunkat, mit teszünk. A tisztulást választjuk keményen szenvedve, megdolgozva magunkat? Őszintén el akarjuk-e engedni a matériát, rangot, az egot stb., vagy akarunk-e, vagy könnyed habos-babos hazugságokban tovább ringatózni?

Aki letette a föld markolását, és Istennel van, az ezekre a hamis hangokra nem fog hallgatni. Az ördög pedig annyira gőgös, hogy ő azt hiszi, mindenki buta (sajnos, ebben időnként igaza is van…), csak ő nem. Ne engedjük a kísértőt a mi térfelünkön játszani! Legyen az ez időszak az igazi megfordulásé, nem tudhatjuk, ki meddig él, s visz-e magával valamit!

Isten adta, írásba foglalta Pável Márta 



[1] Mt 4,1-11
   Akkor a Lélek elvezette Jézust a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Miután negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odajött   hozzá a kísértő és ezt mondta neki: ,,Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy   ezek a kövek legyenek kenyérré.’’ De ő ezt válaszolta: ,,Írva van:   ,,Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely az Isten   szájából származik''’’ [MTörv 8,3]. Akkor magával vitte őt az ördög a   szent városba, odaállította a templom ormára és azt mondta neki: ,,Ha   Isten Fia vagy, vesd le magadat! Mert írva van: ,,Angyalainak   parancsolt felőled: a kezükön hordoznak téged, hogy kőbe ne üssed   lábadat''’’ [Zsolt 91,11-12]. Jézus ezt mondta neki: ,,Az is írva van:   ,,Ne kísértsd az Urat, Istenedet,,’’ [MTörv 6,16]. Azután magával vitte   őt az ördög egy igen magas hegyre. Megmutatta neki a világ összes   országát és azok dicsőségét, majd azt mondta neki: ,,Ezeket mind neked   adom, ha leborulva imádsz engem.’’ Jézus azt felelte neki: ,,Távozz,   Sátán! Mert írva van: ,,Uradat, Istenedet imádd, és csak neki   szolgálj''’’ [MTörv 5,9; 6,13]. Akkor elhagyta őt az ördög, és íme,   angyalok jöttek hozzá és szolgáltak neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Katalin szültetésnapjára 53 évet éltél, Isten haza hívott. Ma lennél 54 éves drága gyermekem. Kérem, Isten soha ne engedjen el. MARY ELIZAB...