Avilai Szent Teréz Templom

Avilai Szent Teréz Templom
Avilai Szent Teréz Templom
Ennek a felületnek felelős kezelője Varga Péterné/ Pável Márta katolikus hittanár. Célunk őskeresztény módon élni és az evangéliumot, a Bibliát, Isten szavát nem elferdítve, hanem Jézus Krisztus tetszésének megfelelően tovább adni. A Biblia örökéletű, szavaihoz tolmácsolni fogjuk a mélyebb megértést is. A legfrissebb írások alább érhetőek el.

2024. július 1., hétfő

Pável Márta  2024 06 30

PRÉDIKÁCIÓ JÉZUS GYÓGYITÁSÁRÓL


Ez az evangélium rész  két csodáról szól. A kettő között látszólag nincs különbség, de   mégis van, mert az első  Jairus leányának feltámasztása - ami a végénél folytatódik-, így középen van a vérfolyásosé. Kettő abban eltér,  hogy a Jarius  nem magáért, hanem a lányáért könyörög, a vérfolyásos asszony pedig saját magáért.

A két csoda ugyanúgy Jézussal történik, de az indítás, hogy miért kérik a  betegség meggyógyítását, a két ok az más.   

Tapasztalatból is tudjuk, hogy nem mindig gyógyul  meg, aki kéri, és ennek beláthatatlan okai mondjuk  vannak, ( karma) vagy ember nevelése, vagy a bűnös életből való kirázás, rosszul kért segítség (nem elég hittel, hanem csak úgy…Isten tehetsz egy szívességet, meggyógyíthatsz ha akarsz, s így nem megy!), szóval  számtalan oka van. Ez nem hatalmaz fel arra, hogy a lázadjunk, és öklöt  rázva vegyük, hogyha nem sikerül  meggyógyulni, hanem bele kell nyugodni Isten akaratában, mert ő rosszat nem akar, sohasem akar, csak mi nem látjuk be, hogy mi jó nekünk.

 A vérfolyásos asszonyos rész mindig megható, mert ugye ő gondolja, neki vége…, hogy ő már nem fog se könyörögni,  sem alkudozni, hanem odamegy és egyszerűen elveszi az Istentől az erőt. Ez a módszer nekem nagyon tetszik, tehát ő meg fogja ruháját.   Mk 5,21-43 De Jézus, aki azonnal  észrevette, hogy erő ment ki belőle, a tömeghez fordult és megkérdezte:  ,,Ki érintette meg a ruhámat?’’ Micsoda egy gyönyörű meghatározást….,  az erő átmegy a nőbe és az erő végiggördül rajta és a nő egyből meggyógyul. Fontos,  egyből meggyógyul, vérzése eltűnik. A történetben benne  van uo. „ Egy asszony, aki tizenkét esztendő óta vérfolyásos volt, és sokat szenvedett a számtalan orvostól,  elköltötte mindenét, de semmi hasznát nem látta, hanem még rosszabbul   lett…,” Akkor is ez történt, meg   ma tehát 2000 után sincs nagy különbség.   Akkor is Isten gyógyított meg, meg most is Isten gyógyít. A nőnél, hogy meggyógyuljon olyan nagy   volt az elhatározás, hogy ő nem vacillált, azon már túl volt, ez a végső katarzis…, sikerülnie kell, nem kérdés,  hogy ő  meg fog-e gyógyulni.  Döntött, ő nagyon erős akarattal, kérlelhetetlen elhatározással ment  oda,    lerabolta Jézustól ami az életéhez kell,  Jézusnak ez a” rablás”   tetszik (ez nagyon erős hitet mutat). Hogy is rabolnék el valamit, ha biztosan nem tudnám, hogy ott van? Előzőleg a nő már gondolom végig gondolhatta,  hogy   nekem világon semmi más lehetőségem nincs, ez az utolsó,   és sikerre járt!

Ez rendkívül fontos tanulság, példakövetésre szólít.    Mindenki életében lehetnek völgyek, szakadékok, megoldásként futkosnak minden felé, de sokszor semmi sem hat, végsőként marad az Isten. Kérdés, minden megingás nélkül, vasbizalommal, 100%-os hittel fordulnak-e felé?  Többnyire nem…- s akkor hiába imádkoznak érte -, nem más dönt, hanem a paciens maga.   Az emberek nem teljesen  hiszik el, mikor Istent kérik hogy gyógyítsa meg, akkor hiszi is meg nem is, hogy sikerül, épp ezért bekap még pár tablettát, elmegy több   orvoshoz,  még elmegy a jóshoz,   még elmegy pl. természetgyógyászhoz stb., így az akarata szétesik, nem lesz fokuszált a kérése. S itt lövi be az öngólt, a gyógyulás amit Isten ad, a feltételen odahajláson és bizalmon alapul és Isten akaratának teljesedésében. A nőnek annyi esélye, annyi szerencséje volt, hogy ő már végig vitte az összes sor, most már leszegényedett, már neki nem volt semmilye, reménye sem, ő már az utolsó sok percekben rabolta le Jézust, hogy meggyógyuljon, és MEGYÓGYULT!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pável Márta   2024 06 30 PRÉDIKÁCIÓ JÉZUS GYÓGYITÁSÁRÓL Ez az evangélium rész  két csodáról szól. A kettő között látszólag nincs különbs...