Avilai Szent Teréz Templom

Avilai Szent Teréz Templom
Avilai Szent Teréz Templom
Ennek a felületnek felelős kezelője Varga Péterné/ Pável Márta katolikus hittanár. Célunk őskeresztény módon élni és az evangéliumot, a Bibliát, Isten szavát nem elferdítve, hanem Jézus Krisztus tetszésének megfelelően tovább adni. A Biblia örökéletű, szavaihoz tolmácsolni fogjuk a mélyebb megértést is. A legfrissebb írások alább érhetőek el.

2023. március 15., szerda

3 evangéliumi gondolat: KRISZTUSI JELENLÉT, KERESZTSÉG EREJE, KI A BŰNÖS…

 

Pável Márta Isten segítségével

 KRISZTUSI JELENLÉT

A nagy próféta Izaiás   a Messiásról jövendölt, hogy milyen lesz, s egy nagyon szelíd emberről jövendölt. Beletalált, mert Ő jött. Nem hallani hangos szavát, nem üvöltözik, nincs rossz tulajdonsága, a megroppant nádat nem töri el stb..

Jézus Krisztus mindenben a legszuperebb, és pedagógiailag is meglepő, fájóan tökéletes. Amikor az ember nagyon nagy bajban van, Ő tudja, látja, Ő „betartja” az emberi mondást is; döglött oroszlánba nem rúgunk.  Jézus látja, hogy az ember kiszenvedett, akkor kérésre lehajol hozzá, és felemeli. Nem tart ott neki egy intő, vagy na ugye beszédet. Benne van az a végtelen jóság, amit mi el sem tudunk képzelni mekkora, hogy ha megérdemelné valaki, Ő akkor sem rúgna bele még egyet. Amikor az ember megroppan – ez igen fáj Jézus Krisztusnak-, de tudja, hogy ott egy katarzis lesz, egy fordulat, ami jó irányba is mehet. A langyos emberrel nem lehet semmire menni, de egy megroppant emberrel lehet, mert a máz lejön, érzékennyé válik vagy erre, vagy arra dől. Ha az Isten felé dől, az Isten tárt karokkal várja.

 

Pável Márta Isten segítségével

KERESZTSÉG EREJE

Tanítására várnak a szigetek. Belegondoltam, hogy minden egy sziget - az ember maga is az, a Földünk is az stb.… -, az egész föld erre a tanításra vár,   a Krisztusi jelenlétre. Megjön a Messiás, akit várunk, akit Izaiás jövendölt, Keresztelő János előáll a kereszteléssel. Tudjuk, a keresztség ontológiai szentség, lemoshatatlan. Amikor a vízről beszéltünk, a keresztvíz és a bennünk lévő víz, ha Isten az Ő Szent lelkével   ad vizet nekünk, akkor annak a víznek különleges rezgésének kell lenni, nem törlődik el, és halál után is él. Az a vízzel a lelkedben tett egy olyan isteni machináció, amitől rajtad van a „keresztény bélyeg”, ami másutt (más világokban szó szerint) nem igaz , de mégis egy letörölhetetlen jel.  Ha ez így áll, akkor felértékelődik, hogy egy pecséttel, egy tagsággal rendelkezel, az Isten világában, s a te (testi) víz mivoltod miatt is ez jel, amint keresztvizet vizet rád öntenek, és ami végig folyik rajtad (az elfogadás szándéka rendkívül fontos…), átalakítja a benned lévő vizet lelkestől, testestől. Te ember valóban más leszel.

Egy keresztény ember hiába megy el a baptistákhoz, buddhistákhoz menedéket kérni, stb. nem számít, mert a keresztség ott van rajta. Az ember nem túl sokra becsülte, a kereszténységnek az erejét, sőt ezt nem is tudja, senki sem tanította meg nekik. Jézus Krisztus elmélkedésben való közlése szerint, olyan rezgő különleges erő/fény pecséttel vagyunk megjelölve a transzcendens világban, ami „messziről világít rólunk”, az igen sokat jelent. Jézusnak erre nem volt szüksége, de mikor bemerítkezett és az Atya színt vallott róla, megtette ezt az első lépést, mindenben Krisztus követők vagyunk, ebbe is, mert Ő tudta, hogy ez a keresztség mit tesz velünk. Mi megjelöltek vagyunk, majd a tömegben ez át fog világítani, hogy te a keresztények közé tartozol,  s ez egy nagy kiváltság.

Megjegyzem; ez az egész akkor érvényes teljesen, ha hiszünk benne…, ha kisgyereket keresztelnek meg, pár hónaposan – a szülei hite akarat miatt, akkor úgy is kell nevelni-, különben azt is mondhatja a gyerek, hogy jó de hát nem én akartam, a szüleim vittek oda stb. Mégis elmondhatom, mindenki nagyon el van tévedve, mert ha akarta, ha nem, rajtad van a jel. Drága szüleid rád tették és nagyon jól tették. Ez a jel lehet, hogy egyszer nagyon nagy hasznodra lesz.

 

Pável Márta Isten segítségével

KI A BŰNÖS…

A vámosról az evangéliumokban, mit a bűnös megtestesüléséről, többször van róla szó. A legérdekesebb, hogy a bűnös meghívja vendégségbe, nagy lakomát rendez Jézusnak, a farizeus meg kifogásolja, hogy miért rendezett Lévi vendégséget. (Amúgy azt is megkérdezhetnénk, miért fáj ez neki…?)

Ez olyan visszás dolog, hogy miért teszi szóvá a farizeus, hogy a másik mit rendez, ugyanakkor a Lévi sem volt jobb, sem bűnösebb, mint a többi farizeus (csak őt látványosan megítélték…), aki önmagáról azt hiszi, hogy tiszta és ezért megszól mindenkit.

Jézus mikor azt mondja, hogy kövess engem, a Lévi még követi is, meg is vendégeli, bár a farizeus is hallotta, de mégsem követi. Ez a kövess engem, egy érdekes mondat. Valakinek azt mondod, hogy „gyere köves engem”, esetleg  megyünk vele egy darabig, majd elgondolkodunk minek?  De ha Krisztus mondja, hogy gyere és kövess engem, akkor valami megmagyarázhatatlan történhet az emberekben, egyrésze követi, egyrésze meg sem akarja hallani, hogy kövess engem, pl. farizeusok nagy részét. Ez a szó azoknál, aki nincsen Istennek elkötelezve, egy komplexust okoz, nem tudjuk miért, de van bennünk valami, végigfut egy (talán tudat alatt ismert) program, hogy a Krisztus követése…, az valami  sorsot megváltoztató döntéssel jár, valamiből kimozdít, valamit elvarázsol belőlem, vagy elkér tőlem valamit, amit én (eleinte) nem akarok oda adni. Krisztus követése…, sokaknak ez a szó visszarettentő. Ha egy átlagembernek (akit nem neveltek megfelelően hitre) azt mondod, hogy kövess engem - főleg ha tudják, hogy Krisztustól jön a felszólítás…-  , nem fogja azt mondani, hogy követlek, helyette fölsorol ezer dolgot a Földön, hogy miért nem követi, hogy neki mennyi más dolga van. (Pont ahogyan az evangéliumban is van.) Arra nem gondol, hogy az Isten pillanatok alatt megoldhatja a problémáját, ennyire/eddig a megértésben, az Istenhez hajlásban nem megy el az ember.  Lévi követi (most láthatjuk mekkora nagy dolog ez…), nem hogy nem követi, hanem még vendégül is látja, egy lakomát rendez, örömmel követi.  Ez a lakoma egy különleges örvendezést jelent, abba az időben (is) ez sok pénzbe is került.  Mi - lények, szerintem - adósok vagyunk, ezzel a lakomával(is), hogy ezt az örömet, megosszam mással, hogy én követem…, s ez milyen fenséges érzés, s erre meghívjam   az embereket, hogy tanúim legyenek, az én örömömnek, hogy belevágtam Krisztus követésébe.  

Mindenkivel megéreztetni milyen az, amikor követjük a Krisztust, egy belő lakomát, örömet lehetne érezni,  hogy ez milyen boldogság  . Ehhez az kéne, hogy ez valóban boldogság legyen, ne színház.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 Katalin szültetésnapjára 53 évet éltél, Isten haza hívott. Ma lennél 54 éves drága gyermekem. Kérem, Isten soha ne engedjen el. MARY ELIZAB...